China a terminat construcția celui mai mare telescop „vânător” de extratereștri
China tocmai a terminat de montat ultima piesă a ceea ce va fi cel mai mare telescop radio din lume. Acesta va fi utilizat pentru explorarea spaţiului, dar şi căutarea formelor de viață extraterestre.
Telescopul se numește FAST și va fi folosit pentru investigarea celor mai misterioase elemente din Univers, de la găuri negre la pulsari până la forme de viață extratereste. Orificiul sferic al telescopului are o lungime de 500 de metri, lungimea a 30 de terenuri de fotbal. Acesta a fost amplasat pe un munte dintr-un sat sărac din sud-vestul provinciei Guizhou.
Cercetătorii vor începe să testeze telescopul a cărui construcție a costat 185 de milioane de dolari în curând. Zheng Xiaonian, directorul Observatorului Naţional de Astronomie, unul dintre cei care au condus montarea dispozitivului revoluționar, a declarat: ,,Proiectul are potenţialul de descoperire a obiectelor stranii, pentru a putea înţelege mult mai bine originile Universului şi pentru avansarea metodelor de căutare a extratereștrilor la nivel global”.
Telescopul va fi lider global pentru următoarele două decade, iar „magia” sa constă în faptul că poate detecta unde radio într-un mod mult mai detaliat față de predecesorii săi. Construirea telescopului a durat cinci ani şi va fi pus în funcţiune în luna septembrie.
Autorităţile şi inginerii chinezi au testat componenta-cheie în interiorul telescopului masiv, înainte de a o pune în funcţionare pe un termen nelimitat. Timp de un weekend, ”retina” a fost instalată în telescop şi testată cu succes. Ar mai fi ceva, un mecanism care cântăreşte 30.000 de kilograme şi este suspendat la 160 de metri deasupra vasului reflector este încă neterminat.
Potrivit China Daily, vasul reflector va colecta semnale din întregul univers. Noua antenă este capabilă să reflecte semnale radio din Univers la un punct focal, în cazul în care cupola-receptor va fi statică. Înconjurarea imensului telescopul poate dura 40 de minute. Vasul enorm este format din peste 4.500 de panouri triunghiulare şi cea mai mare parte a panourile laterale măsoară 11 metri lungime.
Dezvoltarea programelor spaţiale este o prioritate pentru Beijing, preşedintele Xi Jinping a afirmat că doreşte să dezvolte ţara, ca fiind o putere spaţială. Ambiţiile Chinei includ transportarea unui om pe Lună, până în 2036, şi construirea unei baze spaţiale, proiect care deja a început. China a insistat că scopul programului este unul paşnic și cât se poate de bine intenționat.